hits

Bendik Gill Bakken: Gründerne er de virkelige heltene i AS Norge

Automatisering et tog som kommer og ikke lar seg stoppe, sier Bendik Gill Bakken i dette intervjuet med Berg Moe
Automatisering et tog som kommer og ikke lar seg stoppe, sier Bendik Gill Bakken i dette intervjuet med Berg Moe. Bilde: Fiken AS

Bendik Gill Bakken er daglig leder i Fiken AS som raskt har blitt et viktig verktøy for mange av medlemmene på Gründerklubben. Jeg har vært så heldig å ha kjent til selskapet noen år nå og har med stor interesse sett hvordan de har forandret en hel bransje, nesten alene.

Med Fiken kan de aller fleste gjøre bokføringen selv og kostnadsnivået kan reduseres betraktelig for oppstartselskaper. De vokser raskt og har klart på kort tid å få et meget bra omdømme og mange brukere i gründermiljøet. Jeg tok derfor en prat med Bendik for å se om deres historie også kan være til inspirasjon for andre gründere.  

Hva var bakgrunnen for at dere valgte å starte utviklingen av Fiken?

Som med mye annet var bakgrunnen for Fiken en kombinasjon av plan og tilfeldigheter. 

Det begynte med at Joakim, en av medgründerne, skulle levere regnskapet til regnskapsfører, og syntes hele opplegget var ekstremt tungvint. Ikke bare måtte han sende regnskapet til regnskapsfører - han måtte bruke like lang tid på det som det ville tatt å gjøre alt selv.

På en lang natt med programmering lagde han en løsning som var enklere. Med det som utgangspunkt virket ikke det å lage et helt nytt regnskapsprogram som en uoverkommelig oppgave. Vi var flere som tente på idéen.

Jeg har selv bakgrunn fra små selskap, og følte at eksisterende løsninger var laget "av og for fagfolk", og ikke meg. Samtidig hadde vi alle et sterkt ønske om å lage vår egen arbeidsplass og en løsning vi kunne være stolte av. Dette ble Fiken! 

Hva tenker du er hovedårsaken til den suksessen dere har hatt i markedet?

Jeg tror vår viktigste suksessfaktor er at vi har et genuint ønske om, og vilje til, å ta brukerens perspektiv. Dette betyr ikke at vi kan løse alt for alle, men vi er ganske kompromissløse når det kommer til å gjøre ting enkelt, og ikke tenke "det bare er sånn." Regnskap er kanskje det mest konservative domenet man kan finne. Det gjør det ekstra morsomt å være den som utfordrer og tør å gjøre ting annerledes.

Vi har også vært flinke til å holde fokus. Når det begynner å gå bra er det mange som vil noe med deg, og det er veldig lett å si ja til alt som er gøy. I Fiken synes jeg vi har vært flinke til å si nei. Vi gjør vår greie, og det har vi tenkt å fortsette med.

Regner med at det har vært noen humper i veien. Hva har vært de største utfordringene så langt?

Den største utfordringen var nok oppstarten og det økonomiske rundt den. Vi hadde ikke kapital eller sterke investorer i ryggen, og det var derfor en ganske tøff beslutning å satse på Fiken når man er minusmillionær. Samtidig tror jeg dette har bidratt til at vi hele tiden har hatt rett fokus. Når man bestemmer seg for at det ikke blir utbetalt lønn før man har laget en lønnsmodul - da blir man ganske dedikert.

Etter de par første tøffe årene vil jeg nå si at utfordringen ligger mer i det å vokse passe raskt. Vi vil gjerne finne de rette menneskene, som både er flinke og brenner for produktutvikling. Slik at vi kan gjøre enda mer - samtidig som vi klarer å bevare kulturen og særpreget i Fiken. 

Det virker som automatisering er noe som kommer for fullt for denne type applikasjoner. Er dette noe dere har fokus på fremover?

Det er ingen tvil om at bransjen er i endring. Automatisering er en av driverne som gjør at flere både kan og bør gjøre mer i regnskapet selv. Det er klart at vi som kanskje den fremste eksponenten for dette har fått et elsk/hat-forhold blant flere av de som lever av regnskap i dag. Mange ser oss som en trussel, men det er også de som ser på oss som en mulighet.

Uansett om det er Fiken eller noe annet, så er automatisering et tog som kommer og ikke lar seg stoppe.

Automatisering er derfor noe vi selvsagt har fokus på. I Fiken er vi iferd med å lansere en tjeneste der vi kobler det som skjer i banken din mot kvitteringene du har sendt inn - og kommer med forslag på regnskapsføring. Da begynner det å lukte automatisk. Samtidig tror vi at automatisering må kobles med kompetanse. Vi har blant annet en egen tjeneste i Fiken der du kan spørre en regnskapsfører.

Enda mer spennende er det imidlertid å se hvordan vi kan se de 17.000 små selskapene som fører i Fiken som 17.000 regnskapsførere. Det ligger ekstremt mye kunnskap i alt de har gjort i Fiken, som bare venter på å bli brukt! Små bedrifter bør hjelpe hverandre til å lykkes, og vi i Fiken har lyst til å være katalysatoren som får dette til å skje. 

Fikenteamet:
Fikenteamet: Lars Bæk, Jan Kenneth Lund, Joakim Blomskøld, Bendik Gill Bakken, Herman Vedelden Nøst, Anette Marie Haugestad, Andreas Marienborg, Rune Lien, Aleksander Blomskøld, Thomas Hervard og Kjartan Bærem. Bilde: Fiken AS

Hvordan vil på beskrive kulturen i selskapet?

Menneskene og kulturen er det viktigste vi har! Kultur er noe som bygges nedenfra og opp, og her har jeg faktisk lyst til å sitere en e-post jeg fikk denne uka av en av de sist ansatte i Fiken, som jeg synes oppsummerer kulturen ganske bra:

" En av de beste tingene med Fiken er at vi gjør en god del ting veldig bra, men samtidig hele tiden prøver å bli bedre. Dette er sikkert noe alle selskaper har som mål, men i Fiken synes jeg vi får det til. Jeg tror noe av nøkkelen er:

  • Vi er alle enige om at vi vil bli bedre. På alt.
  • Vi klarer å være selvkritiske (evaluere oss selv kritisk).
  • Ingen har for store egoer/prestisje slik at det kommer i veien for reell/saklig kritikk og revurdering av retning."

Menneskene er det viktigste vi har i Fiken. Vi jobber mye med å skape en kultur der vi er genuint stolte over det vi gjør og får til. Samtidig er vi ydmyke ovenfor det faktum at det er så mye mer vi kan hjelpe brukeren med. Jeg tror, med hånden på hjertet, at alle som jobber i Fiken føler stolthet og æresfølelse over det vi gjør!

Vi gjør en del grep for å bygge og bevare en unik kultur. For et par uker siden tok vi med hele firmaet og leide strandvilla på Malta, der vi jobbet kreativt i en uke. Men, først og fremst er jeg opptatt av hverdagen.

Fiken skal for hver enkelt oppfattes som det beste stedet man kan jobbe. Alle skal oppriktig mene at det er gøy å gå på jobb. Så enkelt, og så vanskelig tror jeg det er. Får vi det til, tjener vi som jobber her på det, kundene våre vinner på det, og til syvende og sist lykkes Fiken som selskap.

Dere må kanskje gjøre noen grep hvis dere ønsker å fortsette veksten? Har dere noen planer om å ekspandere til resten av norden?

Det å gå utenlands er absolutt noe vi vurderer. Det er helt klart en åpning for aktører som virkelig klarer å få regnskap enkelt også i utlandet. Samtidig er markedet i Norge også stort, og vi føler fortsatt vi har en del ugjort her.

Det første vi må gjøre er uansett å bygge laget litt større - vi trenger å få på plass noen flere som kan hjelpe oss videre. Så kan vi vurdere om det rette er å ta konseptet til utlandet eller utvikle oss en stund til i hjemmemarkedet. 

Hvor er du om tre år, Bendik?

Selvsagt i Fiken - jeg ser ingen grunn til at dette ikke skal være den morsomste arbeidsplassen for meg også om tre år. Vi har lykkes på en måte veldig få norske tech-selskaper gjør, og dette er bare begynnelsen! Min motivasjon er å bygge noe varig - et lag med vilje og evne til å utfordre og sette noen fotspor.

Det å skape noe eget, sine egne regler og sin egen verden, er fantastisk, og noe flere burde ta sjansen på. Vi kan ikke ta alt ansvar for alle, men det vi kan ta ansvar for er et system som gjør økonomi-biten enklere og mer forståelig for de tusenvis av gründerne der ute. De er de virkelige heltene i AS Norge!

- - - 

Fakta om Fiken AS:

Leverer Fiken.no - økonomiprogram for "ikke-økonomer." Brukes idag av 17.000 virksomheter. 
Etablert: 2014
Antall ansatte: 16 (og ansetter flere nå)
Omsetning 2016: 16,1 MNOK
Adresse: Schweigaards gate 34E, 0191 Oslo

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar